Kirchberg in Tirol

Kirchberg in Tirol

Kirchberg in Tirol is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol, en maakt deel uit van het district Kitzbühel. Het telt 5256 inwoners en ligt slechts een kleine 7 kilometer ten westen van het alom bekende Kitzbühel.
Dorpen in de buurt:
Aschau, Bockern, Brandseite, Gründau, Issbühel, Katzendorf, Klausen, Kleinseite, Krinberg, Reiserer, Sonnberg, Spertendorf, Usterberg, Wötzing en Zeinlach.
Kirchberg in Tirol ligt in het Brixental te midden van het bergmassief Kitzbüheler Alpen op een gemiddelde hoogte (ter hoogte van het spoorwegstation) van 837 m. boven de zeespiegel van de Adriatische Zee tot 2363 m (Grosser Rettenstein). Het Brixental vormt een verbinding met het Leukental en het Inntal. Het mondt uit in het zuiden in het Spertental met o.a. het dorp Aschau. De stad wordt bevloeid door het bergriviertje Aschauer Ache.
Kirchberg in Tirol ligt aan de noordoostelijke voet van de Gaisberg (1770 m) die men kan bereiken met een stoeltjeslift of met een fikse bergwandeling langs de Lisi Osl Trail. Bovenaan heeft men, bij helder weer, een imposant panoramisch zicht op de bergen in de omgeving zoals de Wilder Kaiser, de Kitzbüheler Horn, de Loferer Steinberg, de Leoganger Steinberg en de Hahnenkamm.
Vondsten uit de latere Bronstijd (1100 – 900 v. Chr.) tonen aan dat er zich hier reeds mensen zich vestigden en aan mijnbouw deden. Men neemt aan dat dit Illyriërs waren. Zij noemden hun vestiging Sperten, wat ongeveer betekende “dorpje aan de beek met dennen”. Toen er een kerk werd gebouwd op de berg, werd de plaats na verloop van tijd Chirchperg genoemd en vele jaren later Kirchberg im Brixental. In 1954 werd de naam van de stad officieel Kirchberg in Tirol.
Tussen 1550 en 1700 was Kirchberg een belangrijke mijnbouwstreek, met exploitatie van in hoofdzaak pyriet en chalcopyriet, maar ook sideriet. Dit verdween rond 1800 toen de voorraden uitgeput geraakten. Toen er in 1875 in het Brixental een spoorweg werd aangelegd, kwamen ook de eerste toeristen en werd de economie ter plaatse wat beter. Het wintersporttoerisme nam sterk toe vanaf 1950.
Kirchberg is in de winter een geliefd wintersportgebied. Het maakt deel uit van het skigebied Kitzbühel, in de Kitzbüheler Alpen. In Kirchberg is een skischool aanwezig met een oefenweide. Vanuit Kirchberg zijn de liften de Fleckalmbahn, de Maierlbahn en de Gaisberg zeer goed bereikbaar met de bus. Iets verder gelegen, maar nog steeds heel goed te bereiken met de bus zijn de liften Pengelstein en de Hahnenkammbahn. Tussen Kirchberg en Aschau is er sinds 2005 door middel van de gondellift Ki-West een directe verbinding met het skigebied Skiwelt Wilderkaiser Brixental bij Brixen en Westendorf.

 

Recent Work